Frø 22 – en hjælpende hånd til hoardere af frø

Frø 22 – en hjælpende hånd til hoardere af frø

Januar er et godt tidspunkt at købe dine nye frø – og i øvrigt få styr på de gamle. (Det har jeg tidligere skrevet om her). I år arbejder jeg på en lille føljeton om, hvordan jeg med fast hånd styrer mit frøindkøb, og særligt hvad der står på årets frøindkøbsliste.

Men først til frøhygiejnen: For at man ikke forkøber sig, er man nødt til at have nogle frødogmer. I hvert fald hvis man virker lidt som mig, der opererer efter devisen More IS more!, når det kommer til frø.

For hvis jeg ikke holder mig selv gevaldigt i ørerne, så går frøkasserne over deres bredder i løbet af nul komma fem.

Frø opbevaring

Og sådan kan det fx se ud. Det er virkelig morderligt svært at begrænse sig, når det kommer til frø.

Jeg mener. Hvem kan nøjes med at dyrke fem slags tomater, når der nu er hundredevis af sorter, der ser uimodståelige ud? Og hvem kan nøjes med grøn salat, når man også kan dyrke rød, prikket, lilla, rosa og gul?

Chili sorter høst

Eller tag nu chilier. Noget af det mest fristende overhovedet: milde, stærke og det midt i mellem. Tynde, tykke, klokkeformede, frugtagtige, tobakssmagende, citrussyrlige, røgede. Til syltning, tørring og salsa.  

Desværre er der faktorer, der sætter grænser. Det er sådan nogle kedelige og jordstrygende ting som plads, tid og økonomi. Uanset hvor gerne jeg ville dyrke tusind og én tomatsort, så er min have for lille og tiden knap. Og frø er heller ikke helt billige.

Chilifrø

Sådan ser det ud, når jeg lægger poser med chilifrø op på rad og række. Og det endda inden alle årets nye frø er nået frem med posten. I kan nok se, at der kan blive trængsel på forspiringshylderne.

Så der må systemer til for at styre mig, og her er årets dogmer for at undgå amokbestillinger af frø.

  1. Sæt en beløbsgrænse for, hvad du maks. må købe ind for, inden du går i gang med at ose. Skriv den ned, så du ikke snyder dig selv, når det bliver svært.

  2. Gennemgå din frøbeholdning, inden du bestiller, så du har helt styr på, hvad du IKKE mangler.

  3. Smid frø ud, der er gamle. Der står en holdbarhed på de fleste poser. Spireprocenten er for lav til, at det er sjovt (man kan lave en spiretest for at se, om der er krudt i dem, der er på grænsen, men jeg får aldrig gjort det).

  4. Smid frø ud, hvis du har erkendt, at du aldrig kommer til at spise det, de bliver til. Sådan noget som strandkål for eksempel (som sikkert smager godt, men jeg ikke har fantasi til at bruge).

    Lav derefter en liste af, hvad du mangler efter nedenstående principper

  5. Identificér årets eksperimenter! Dyrk noget, du aldrig har dyrket før.

  6. Husk de uundværlige frø. Altså tjek, om du har nok af de sorter, der er blevet til klassikere i din køkkenhave.

  7. Udvid din horisont! Prøv et par nye sorter hvert år af det, du allerbedst kan lide at dyrke og spise. Hos mig kunne det være salat, tomater, gulerødder, kål, radiser, squash og - nå ja - chili.

Og så kan jeg i øvrigt meddele, at startskuddet er gået hjemme hos mig. Fra nu af sår jeg frø sådan cirka hver weekend frem til september. Det første, jeg sår, er chili, og jeg er spændt på, om det er en god idé.

Chilifrø - forspiring

Chilifrø vil gerne have et par af 20 grader for at spire, så jeg stiller frøene til forspiring i en vindueskarm på en radiator. De små frø dækkes med et tyndt lag jord først.

Jeg har tilskudslys, så de skal nok få lys nok. Det kan dog være en udfordring at finde plads, for det bliver først varmt nok til, at planterne kan plantes ud en gang i maj måned. Hvis du ikke har tilskudslys, så ville jeg helt sikkert vente til ca. 1. marts.

Chili gode sorter

Chilifrugter er noget af det smukkeste.

Jeg sår dog en runde chili mere om nogle uger, for en sikkerheds skyld. Hvis du er i tvivl om, hvordan man forspirer, og hvorfor det er en god idé, så kan du læse mere om det her.

Og ellers kan du følge min chilifrø - og alt muligt andet i haven på Instagram - her er jeg @sorte.negle. Du kan også skrive dig på mailinglisten, så du får et plim i indbakken, når der er nyt på bloggen - fx om hvad jeg ellers skal dyrke i køkkenhaven i år. Du finder stedet ved at scrolle ned i bunden af siden.

Frø 22 - Årets eksperimenter

Frø 22 - Årets eksperimenter

Visuel guide  til op- og nedture i 2021

Visuel guide til op- og nedture i 2021