Kunsten at holde orden på frø

Kunsten at holde orden på frø

Nå, og hvad er hovedet så fuld af hos sådan en havetosse her omkring første februar? Jo, det er særligt fuldt af tanker om frø. Det er stadig lidt for tidligt at så dem. Altså, der skal nok komme noget op, men der går for lang tid, før småplanterne kan komme udendørs, og så får man nogle lange splejsede starutter, som der ikke er meget grin ved.

Men jeg gennemgår frøbeholdningen nu. Smider gamle ting ud, selv om det er svært. Et frø er jo potentiale, et løfte. En frøpose er en lille skov af planter, blomster, høst, mad in spe.  Men frø mister spireevnen med tiden, så det gælder også om at bruge krudtet på noget, der faktisk bliver til noget.

Frøposer med sommerblomster

Efter en oprydning går jeg i gang med at lave orden, mens jeg ønsker mig, at jeg var sådan et virkelig struktureret menneske. Jeg synes nemlig, at det er svært at finde et godt system. Sorterer man efter kategorier, alfabetet eller såtidspunkt? Og hvis det er det sidste, hvad så med det, der skal sås flere gange i løbet af en sæson?

Jeg tror efterhånden, at jeg har prøvet det hele, men hvert år går der ligesom ged i det undervejs. Jeg starter med en form for system, som så får sit eget liv i årets løb og ender med bare at blive en uoverskuelig pærevælling, hvor man skal kigge godt efter spor af orden.

Året efter prøver jeg noget nyt – i håb om, at det bliver bedre – men resultatet har indtil videre været det samme roderi. Men jeg giver ikke op. I år har jeg fået to fine kartotekskasser af min svigermor, som skal hjælpe mig på vej. I den ene kommer grøntsagsfrøene i alfabetisk orden. I den anden kommer sommerblomster. Og så har jeg en fin gammel trækasse, hvor staudefrøene får plads. Hvad kan gå galt?

Det gør det ikke nemmere at holde orden, at jeg er begyndt at høste mine egne frø fra haven.

Det gør det ikke nemmere at holde orden, at jeg er begyndt at høste mine egne frø fra haven.

Jo, en af de ting, der kan gå galt, er jo, at frøene ikke bare skal ligge der i kasserne. Balladen opstår, når frøene skal sås. For så skal de jo ud af kasserne, og endnu værre: De skal også på plads igen. På rette plads vel at mærke. Og det på et tidspunkt, hvor man har travlt med jord og potter og sorte negle. Det er ikke nemt, men noget jeg vil være opmærksom på i år.

Og snart har jeg også styr på, hvad jeg har, og hvad der skal på min indkøbsliste. Men først skal jeg mødes med et par skønne havetosser og udveksle frø. For når jeg nu gerne vil prøve at så mindst 10 slags salat for eksempel, så er det jo skørt at købe 10 poser med 150 frø i hver. Jeg bliver i hvert fald alvorligt træt af Lollo rosa, før jeg får spist mig igennem en hel frøpose. Og så er frø heller ikke helt billige, når man når et vist ambitionsniveau.

Sådan! Så er jeg snart klar til sæsonen 2020. Kom an med al din uorden! Jeg er forberedt.

Sådan! Så er jeg snart klar til sæsonen 2020. Kom an med al din uorden! Jeg er forberedt.

Og mens jeg sådan går og grubler over uorden og systemer, så jubler jeg også indvendigt over, at lige om lidt, så går startskuddet for havesæsonen 2020 sådan for alvor. Lyset er ved at vende tilbage. Vintergækker og erantis lyser op i haven. Det er skønt!

Hvis du har fundet på den perfekte måde at ordne omkring 200 frøposer, så send en mail til altidsortenegle@gmail.com.

Og hvis du gerne vil så med eller holde øje med min orden eller mangel på samme, så kan du følge med på Instagram, hvor jeg deler billeder af mine havesysler. Her hedder jeg @sorte.negle.

Endelig kan du skrive dig på mailinglisten, så får du et plim i indbakken, når der er nyt på bloggen. Scroll ned på siden, så finder du det.

Start din køkkenhave tidligt

Start din køkkenhave tidligt

Jo, dine Amaryllis(?) kan blomstre igen       

Jo, dine Amaryllis(?) kan blomstre igen