Frels mig fra sikker ruin

Frels mig fra sikker ruin

Hvis nogen kan huske sangen om Svante i stormagasinet (hvis ikke kan I høre den her), så ved I nogenlunde, hvordan jeg har det, når jeg skal købe sæsonens frø. Det kræver nemlig mere end min selvdisciplin ikke at forkøbe mig helt og aldeles.

Før jeg ser mig om, har jeg fyldt “kurven” med langt mere, end jeg kan nå at så. Og ligesom Svante burde jeg styrke mig med både øl og snaps, inden jeg pakker kassen op. Så: i år skal det være anderledes. Jeg må have en plan.

Men altså, frø er noget af det lækreste at købe. Én ting er, at sådan en lille sag ruller sig ud til at blive til blomster, grøntsager, endda træer. Helt ubegribeligt. Noget andet er, at du står på ryggen af vores forfædre, som omhyggeligt har taget frø fra deres sødeste ærter, blomsten med den særligt mørke farve, den virkelig produktive bønneplante, eller hvad man nu har syntes var værd at føre videre. Og så koster det en brøkdel af, hvad det koster at købe planter, og hvis du holder dig til de nemme slags, vil du føle dig som en stor succes.

Frø kan se ud på alle mulige måder. Frø af ærteblomster  (nederst til venstre) er små perfekte kugler med en appetitlig mat overflade, noget af det lækreste synes jeg (men ikke at spise, de er giftige).

Frø kan se ud på alle mulige måder. Frø af ærteblomster  (nederst til venstre) er små perfekte kugler med en appetitlig mat overflade, noget af det lækreste synes jeg (men ikke at spise, de er giftige).

I år har jeg lavet en tjekliste med gode råd til mig og andre havetosser, der har det med at forkøbe sig.


Tjekliste til frøindkøb

 1. Tjek, hvad du har allerede! Ok, jeg rydder op i min frøkasse og ser man det: ikke mindre end 12 forskellige slags ærteblomster. Forbud mod at købe flere af dem.
   
 2. Smid ud! Jo friskere frø, jo bedre spirer de. Meen nogle kan måske endnu. Det må blive et kompromis: alt er nu kastet bort, hvor holdbarheden er før 2017.
   
 3. Lav en liste! Ja, god idé. Jeg skal lige huske, hvad jeg godt kan lide at spise. For hvorfor så bladbeder igen, som vi aldrig spiser?
   
 4. Lær af dine fejl! Jeg har pænt sået chili hvert år i februar, som så får bladlus og er blevet nogle skravl. Nu tager jeg konsekvensen: Ingen chili i vindueskarmen.
   
 5. Prøv noget nyt! Man skal heller ikke blive alt for fornuftig. Men højst 3-5 ting.
Noget om en fødselsdagsgave

Noget om en fødselsdagsgave

Påskeklokker, juleroser og Jesus

Påskeklokker, juleroser og Jesus