Hvad skete der lige for 2022?

Hvad skete der lige for 2022?

Nå, men det var så det haveår, 2022. Det blev et lidt andet år, end jeg havde forestillet mig. Måske er år bare sådan?

I hvert fald har jeg brugt en hel del af 2022 på at være svimmel. Jeg blev ramt af kortvarig, voldsom svimmelhed i februar og igen i marts. Og var derefter svimmel sådan lidt on and off. Gik til en masse undersøgelser, som konkluderede, at jeg var tiptop – bare svimmel. Lægernes hypoteser var nakkespændinger eller corona-senfølger, familien brugte nemlig ligesom så mange andre januar 2022 på at have corona.

Jeg kunne fortsat gå på arbejde, men var bare virkelig træt og ofte utilpas. Det blev heldigvis bedre over sommeren og er gået væk nu, med hjælp fra en dygtig fysioterapeut, tiden – eller hvad ved jeg.

Havens mest vellykkede projekt i 2022 - det omstrukturerede bed i forhaven. Foråret var fantastisk. Der skal arbejdes lidt med udtrykket i sensommeren.

I efteråret startede jeg på nyt arbejde, og det har været spændende og krævende at starte på noget nyt. Bæredygtighed er en del af jobbeskrivelsen, og jeg har været vildt opslugt af at sætte mig ind i fagligheden i den sektor, jeg nu arbejder i.

Ja, undskyldninger er der nok af. Det korte og det lange er i hvert fald: bloggen har ikke haft et super 2022.

Men det er skam ikke, fordi jeg ikke har været i eller tænkt på haven. Faktisk har jeg tænkt rigtig meget på haven, selv om jeg ikke har gjort så meget nyt i den.

De sidste par år har jeg delt mine sibirisk iris, så der efterhånden er en hæk af iris langs sivene ved søen. Det var en af mine bedre idéer, når jeg selv skal sige det.

Jeg har tænkt meget over den kultur, der er omkring haver. Hvorfor de ser ud, som de gør. Hvilke ’skønhedsidealer’, der er for haver. Hvilke forskellige strømninger, der er omkring haver. Hvordan vi har det med at passe dem. Og hvad vi – altså også mig - egentlig ved sådan med sikkerhed, om de ting vi går og gør i vores haver.

Jeg har anset mig som en, der vidste noget om bæredygtighed – i hvert fald når det kom til haver – og har prøvet at formidle det videre. Men i virkeligheden er den viden ret overfladisk. Jeg ved, at det er en virkelig skidt idé især at bruge ukrudtsgift, men også kunstgødning for eksempel, og at kompost fint kan give planter den næring, de har brug for, i hvert fald i en almindelig have som min.

Den espalierede æblehæk begynder at give godt med æbler. Det har virkelig været dejligt i år, fordi havens store æbletræer blev hårdt ramt af spindemøl og gav ganske få æbler. Æblehækken er ikke så høj, så der kan jeg ødelægge spindene, og så ordner hønsene resten - haps.

Jeg ved, at det er en god idé med mere af det, som mange opfatter som rod i haven – bunker af blade og grene, stengærder, brændestabler. Og jeg ved, at det ville være meget bedre, hvis vi holdt op med at køre al vores haveaffald på genbrugspladsen, men i stedet fandt ud af at lade det blive i haven (jeg prøver at kompostere så meget som muligt, men lever ikke helt selv op til det endnu).

Jeg ved, at det er en god idé at have variation, træer og buske i haven, for så har fugle og andre nyttige smådyr flere levesteder. Og jeg ved, at nogle planter og blomster gør mere gavn for insekter end andre.   

Hønsene blev desværre spist af ræven i 2022, og nye høns kom til, nu flere racer og nuancer. De er dygtige til at lægge æg, men også til at finde huller i havens hegn, så det er et januar-projekt at sætte nyt hegn hist og her.

Alt det kan du efterhånden læse i de fleste “mainstream” havebøger og -magasiner. Men det slog mig, at der er virkelig meget, jeg ikke ved, og at det mærkeligt nok ikke fylder så meget i den industri, hvor jeg ellers gætter på, at der er mange forbrugere, der sætter pris på naturen. Det er i hvert fald ikke så nemt at gennemskue, hvad der er mere eller mindre bæredygtige produkter.

Den jord, du potter planter om i for eksempel. Hvor kommer den fra? Hvad er der i? Hvordan er den produceret? Og hvad med de stauder og sommerblomster, du køber (og måske smider væk en måned eller to senere, når de er afblomstret eller visnet, fordi du glemte at vande dem)? Der er sikkert mange producenter, der tænker over fremstillingsprocesser, energieffektivitet og den slags, men som forbruger er det dælen duleme svært at se, hvad der er hvad.

Græsplænen i forhaven om foråret. Billedet er taget nogenlunde samme sted som topbilledet. Man kan mange ting med sådan en græsplæne, hvis man kan leve med mindre end golfplænekvalitet.

Dét at lave sin have mere vild er heldigvis blevet meget mere udbredt, og den er jeg helt med på. Jeg tænker bare over hvordan. For jeg vil stadig gerne have en have, der er en have. Hvis I forstår, hvad jeg mener. Jeg holder meget af vild natur, men jeg holder også af at gå og ”snakke med” min have. Flytte på planter, skabe smukke naturbilleder, se hvad der kan gro, gå med bare tæer på en græsplæne, indrette hyggelige kroge hvor det er dejligt at være for mennesker, der gerne vil spise, hænge ud, feste, sole sig, finde en stille plet til at læse, vegetere, klippe, forme. Den slags.

Så bloggens fokus fremadrettet bliver i højere grad spørgsmål som: Hvad kan vi gøre med de små grønne firkanter, vi kan påvirke? Hvordan laver vi udeområder, der giver naturen bedre vilkår? Hvorfor skal vi gøre det, og hvilken forskel gør det, at vi gør det? Hvilket negative aftryk sætter de ting, vi går og gør uden måske at tænke så meget over det? Hvordan kan vi begrænse det? Og hvordan kan vi gøre det på en måde, hvor vores haver stadig er haver, hvor sådan nogle havetosser som mig gerne vil rumstere rundt?

Årets finest mønstrede græskar. Det er sorten ‘Red curi’.

Det kræver, at jeg sætter mig ind i tingene på en lidt anden måde end tidligere; at jeg læser op på nye emner og går til det på en mere videnskabelig måde. Det bliver nok mere nørdet, men jeg vil forsøge at gøre det tilgængeligt. Det kommer til at tage mere tid at skrive blogindlæg, og frekvensen bliver måske derefter. Men jeg håber, at I er med på den derude. Og måske også er med på at tænke mere bæredygtighed ind i jeres havevaner.

Mange nytårshilsner til jer alle sammen.

Hvidløgs-selfie. Jeg elsker at dyrke hvidløg.

Frøindkøb med nye briller på

Frøindkøb med nye briller på

Forspiring af chili på to måder

Forspiring af chili på to måder