Farvel skøre 2020 -  jeg gør status mest i billeder

Farvel skøre 2020 - jeg gør status mest i billeder

Farvel 2020. Det er traditionen tro tid til at gøre status.

Der blev ikke skrevet meget på bloggen i 2020, desværre. Hvorfor ikke? Jo, af den simple grund, at Corona har kompliceret mit forhold til mit hjemmekontor og skrivebord. Hvad der før var mit hyggelige lille helle, hvor jeg kunne forsvinde ind og lukke døren et par timer hist og her for at fortabe mig i havebøger og -billeder, er nu blevet til en arbejdsplads, hvor jeg sidder time efter time og holder møder.

Mit ellers nogenlunde ryddelige skrivebord er fyldt med et stort monstrum af en skærm, notesbøger, post-its, halvtomme kaffekopper og faglige artikler. Og når jeg så er færdig med at arbejde, kan jeg simpelthen ikke holde ud at sidde dér længere. Bloggen er noget, jeg gør for sjov, og i øjeblikket er det ikke så sjovt. Men det skal nok komme tilbage, tænker jeg.

Og så ikke et ord mere om Corona! For hvad skete der i haven i 2020?

JANUAR

Kompostbunke

I 2020 er jeg blevet endnu mere kompostnørdet. Nøglen til at få det hele til at strutte i køkkenhaven er nemlig at fodre - ikke planterne men jorden. Det her billede er fra 1. januar 2020. Her arbejdede jeg tømmermændene væk ved at vende komposten. Efter 3-5 måneder er hele molevitten af haveaffald, kaffegrums, træflis og pap blevet omsat og spredt i køkkenhaven og andre steder i haven. 2021 bliver året, hvor jeg komposterer alt vores pap.

FEBRUAR

Februar

I februar starter køkkenhaven op igen. Indendøre forstås og for første gang med tilskudslys. Jeg havde nemlig fået plantelys i julegave, og det er så genialt, at jeg ikke fatter, at jeg har kunnet leve så længe uden. Billedet her er fra en møgvejrsdag, hvor himmel og jord stod i ét, men jeg var ligeglad og fornøjet, for jeg var i gang med køkkenhavesæsonen 2020, og der blev produceret de fineste planter i hundredevis under de to uskønne lystofrør. Og Jakob Fuglsang vandt Ruta del Sol - et af årets første etapeløb. Perfekt!

MARTS

Køkkenhaven i marts

I marts fik vi så vidt jeg husker den eneste sne, vi så hele sidste vinter. Jeg var en tur i køkkenhaven for at kigge til spinaten, som havde stået under fleece-dække hele vinteren, og de nyplantede ærter. Det hele voksede så fint og fornøjet. Jeg ærgrer mig stadig gul og grøn over, at jeg ikke har spinat og salater i vinterkøkkenhaven. Det står højt på listen for 2021, for jeg savner at have flere gode grunde til at slå et sving om køkkenhaven på denne tid af året.

APRIL

Narcisser i april

Måske de trofaste læsere kan huske, at jeg i efteråret 2019 knoklede mig et mindre hold i ryggen til ved at lægge læssevis af blomsterløg i græsset i forhaven. Så her er jeg på hug i min mini-men-magiske blomstereng med næsen i favoritnarcissen ‘Minnow’. Se hvordan jeg lavede blomsterengen her.

MAJ

Bed-med-pap

I maj fik jeg tid til et projekt, der har stået på listen længe. Jeg gik i gang med at omgøre det første bed, jeg lavede i haven. I det voksede lyserøde roser, et par blå storkenæb og en hel masse ukrudt. Jeg har længe villet starte forfra, men har ikke kunnet tage mig sammen. Indtil jeg lærte det her geniale trick. Bedet blev dækket til med tykt pap, og oven på det lagde jeg 10-12 cm kompost. Jeg plantede tomater og chili i bedet, og de voksede nydeligt gennem sæsonen. Imens døde ukrudtet af mangel på lys. Nu står bedet bart og jomfrueligt. Ukrudtet er kvalt - eller i hvert fald langt det meste, og pappet er blevet til jord. Læs mere om projektet her.

JUNI

Juni-salat.jpg

En af mine havemissioner i 2020 var at dyrke salat. I bunkevis. Og det skal jeg love for, at jeg fik. Jeg var nødt til at skrive rundt til naboerne, om de ikke ville komme og plukke salat, for vi kunne slet ikke nå at spise det hele. Salatplanter er noget af det smukkeste, synes jeg, og se lige her, hvad jeg kunne hente en dag i juni.

JULI

Artiskokker og æblehæk

Jeg tilbragte en god del af juli måned i Nordjylland, så haven voksede lystigt uden mig til at holde den i ørerne. Jeg nåede dog at høste en omgang artiskokker, som kom med på ferie. Flotte var de, men i flere af dem havde en flok myrer slået sig ned, og det opdagede jeg først sent. De kom på deres livs længste rejse. Den espalierede æblehæk, som jeg plantede i 2019, er begyndt at ligne noget.

AUGUST

Køkkenhaven i august

August var på mange måder en fiasko i haven. Det var her, at jeg startede en masse nye frø op. Jeg såede salater, koriander, forårsløg, rucola, dild og rødbeder, som skulle vokse i køkkenhaven gennem efteråret og vinteren. Jeg var faktisk rigtig godt med, og på billedet her er jeg ved at rydde op og gøre plads i køkkenhaven til nye sager. Men ak, så blev det hedebølge, stort set alle mine nyspirede planter omkom, og jeg fik drøntravlt på arbejdet og fik ikke sået nyt. Så køkkenhaven er ærgerligt tom lige nu.

SEPTEMBER

september-bønner.jpg

Men selv om efterårssæsonen i køkkenhaven var noget sløj, så var der også gode ting. Som fx de her flotte bønner. Sorten hedder ‘Hestia’, og jeg plantede den især for de tofarvede blomster. Den blev kæmpehøj og væltede det bambusstativ, den havde fået at vokse opad helt omkuld til sidst. Jeg har tørret nogle af bønnerne, så de kan bruges som frø i år.

OKTOBER

Hvidløg fra køkkenhaven

Jeg elsker at dyrke hvidløg. Det er så nemt og taknemmeligt. I efteråret 2019 havde jeg plantet fem forskellige sorter, de blev høstet i juni, og vi har spist af dem indtil december. Jeg gemte det største fra hver sort og købte et par sorter mere. Jeg fik endda nogle med posten fra en haveven i Amsterdam, og de blev sat på rad og række i køkkenhaven i oktober. Så forhåbentlig bliver bunken af hvidløg endnu større i år.

NOVEMBER

Grønkål i november

November er ikke en ophidsende måned i haven. Jeg plejer at bruge den til at rydde op. Køkkenhavens bede bliver ordnet. Jeg luger, tømmer krukker og puster ud. Men grønkålen får selvfølgelig lov at stå. Den har vi spist af de sidste par måneder, og de mandshøje planter vokser endnu. Til foråret sætter de blomster, der smager som broccoli.

DECEMBER

Frø bestilling

I december blev frøene ordnet, og jeg bestilte en ny forsyning i god tid. Jeg plejer nemlig at købe ind fra britiske forhandlere, og jeg vidste ikke lige, hvilken vej det gik med Brexit. Så nu er frøkasserne klar til 2021, og det er jeg i den grad også. Kom lys, kom forår, kom an, år. Jeg har hovedet fuldt at haveplaner.

Og her er havetossen selv. En tidlig forårsdag kort efter første nedlukning, hvor jeg skulle have været hos frisøren, og min datter konstaterede, at mit hår endeligt var langt nok til at blive flettet.

Og her er havetossen selv. En tidlig forårsdag kort efter første nedlukning, hvor jeg skulle have været hos frisøren, og min datter konstaterede, at mit hår endeligt var langt nok til at blive flettet.

Husk at følge med på Instagram. Her er jeg @sorte.negle

Eller du kan skrive dig på mailinglisten, så får du et plim i indbakken, når der er nyt på bloggen. Scroll ned i bunden, så finder du det.

Fra Excelark til kaos: Kunsten at planlægge sin køkkenhave

Fra Excelark til kaos: Kunsten at planlægge sin køkkenhave

Fra ukrudtsbed til produktiv tomathave - uden at luge

Fra ukrudtsbed til produktiv tomathave - uden at luge