Hvidløg er fattigmands balsam og nemme at dyrke

Hvidløg er fattigmands balsam og nemme at dyrke

Jeg har længe villet dyrke hvidløg, men jeg har altid glemt at gøre det. Hvidløg skal nemlig sættes her sidst i oktober. Og det er ikke et tidspunkt, hvor køkkenhaven er det, jeg går og spekulerer mest på.

Derfor kan jeg ikke kalde mig ekspert i dyrkning af hvidløg. Men læs endelig videre, for jeg har lavet hvidløgsresearch. Og jeg har husket at bestille sættehvidløg, og hvis du har en ledig plet jord, skulle du måske overveje at gøre det samme. Det kan nemlig ikke nytte noget at stikke fed fra supermarkedet i jorden. Du skal købe ordentlige sættehvidløg, og dem kan du få nu på planteskoler, og du kan selvfølgelig bestille dem på nettet. Og det lyder egentlig tudenemt, det der med at dyrke hvidløg i haven.

Jeg har læst mig til, at der findes to slags: Blødnakker og Hårdnakker. Det lyder som bander i provinsen, men det har med stænglen at gøre. Man skal dyrke dem med de bløde stængler, hvis man gerne vil kunne flette sine hvidløg. Jeg har valgt sorten Thermidrome, fordi den skulle være særligt hårdfør, og så har jeg bestilt Unikat, fordi den efter sigende kan høstes tidligt, og så har den fine lilla farver. Den første er en blødnakke, og den anden har jeg ikke kunnet finde ud af, om den er af den hårde eller bløde slags. Det vil vise sig.

Hvorfor dyrke hvidløg?

Først og fremmest er det jo bare sjovt at få ting til at gro. Især ting der klarer stort set det hele selv. Jeg kan også virkelig godt lide hvidløgs papirtynde, silkeagtige hinde med de grålilla og hvide farver. At hvidløg så også er sundt, har vi nok alle sammen hørt, men hvad er hvidløg egentlig godt for?

Det her er Unikat, en smuk og hårdfør sort.

Det her er Unikat, en smuk og hårdfør sort.

Gennem tiden har hvidløg haft ry for at kunne kurere alt fra pest til bumser, mider og næseblod. Derfor blev hvidløg også kaldt fattigmands balsam. Allerede de gamle ægyptere havde øje for hvidløgets gavnlige egenskaber, og det siges, at slaverne, der opførte pyramiderne, hver dag skulle spise hvidløg for at bevare deres styrke. I Tutankamons gravkammer har man fundet rester af hvidløg. Sandsynligvis fordi hvidløg har ry for at kunne holde onde ånder, heksekunster og andre ting, man gerne vil være fri for, borte. Guden Hermes rådede Odysseus til at drikke hvidløgsmikstur, så han kunne modstå Kirkes tryllerier. Det virkede, og han blev ikke til forvandlet til en gris. Lidt tarveligt, at han ikke delte Hermes’ råd med sin besætning.

I den lidt mere videnskabelige afdeling ved man, at hvidløg indeholder et bakteriedræbende stof, der hedder allicin. Det giver hvidløg dets karakteristiske lugt, når det knuses. Hvidløg er slimdrivende, og det udvider blodkarrene og virker mod forhøjet blodtryk. Det kan også nedbringe kolesteroltallet, og der forskes i, om hvidløg er godt for hjerte-kar-patienter. Det har man dog ikke kunnet påvise med sikkerhed, jf. Hjerteforeningen.

Hvordan dyrker man hvidløg?

Hvidløg skal dyrkes i solen i veldrænet jord, dvs. jord hvor vandet hurtigt løber igennem. Hos mig er havejorden for tung og leret, så jeg har ryddet et højbed, hvor squashplanten alligvel ikke kunne mere, og dér har jeg sat mine hvidløgsfed.

Når du har fundet det rigtige sted til dine hvidløg, så laver du 5-7 cm dybe rækker med 25 cm imellem. Vand i bunden af rækken, så kan du se, om vandet hurtigt synker ned. Hvis ikke, er der ikke nok dræn. Del hvidløget i fed og sæt dem i rækkerne med ca. 10 cm afstand i mellem. Dæk med ca. 4 cm jord.

Dæk evt. også med visne blade, så der er lidt ekstra beskyttelse, hvis vinteren bliver kold, me-en de fleste er enige om, at hvidløg er både robuste og medgørlige, så de klarer den nok alligevel. Giv jorden lidt kompost eller organisk gødning, hvis du har. Og gør det igen i marts, hvis du husker det. Jeg kan godt finde på at lave en påmindelse i min kalender om den slags.

De små fed er klar til at arbejde. De slår rødder, når temperaturen kommer under 8° C. Derfor skal løgene sættes 6–8 uger før første rigtige frost, som jo kan være svært at forudsige, men her omkring nu burde ikke være helt skævt. I løbet af vinteren dannes feddene, og når temperaturen igen kommer over 5° C, begynder hvidløget for alvor at vokse.

De små fed er klar til at arbejde. De slår rødder, når temperaturen kommer under 8° C. Derfor skal løgene sættes 6–8 uger før første rigtige frost, som jo kan være svært at forudsige, men her omkring nu burde ikke være helt skævt. I løbet af vinteren dannes feddene, og når temperaturen igen kommer over 5° C, begynder hvidløget for alvor at vokse.

Har du et jordbærbed, kan du sætte hvidløg mellem dine jordbærplanter, hvis du er i bekneb for plads. Husk blot at luge omkring planten, når den skyder frem. Den kan ikke lide for meget konkurrence - især ikke som spæd.

Du kan også dyrke hvidløg i krukker, har jeg læst mig til, så hvis du kun har en altan, eller bare ikke har ledig plads, så er det et forsøg hver. Jeg har i hvert smidt et par fed i nogle krukker, og så må vi se, hvordan det går.

Krukken skal være dyb, der skal være god plads i mellem hvidløgsfeddene, og så skal der skal være gode drænhuller i krukken, så vandet kan løbe fra. Og så skal du selvfølgelig vande, hvis himlen ikke er så venlig at levere.

Krukken skal være dyb, der skal være god plads i mellem hvidløgsfeddene, og så skal der skal være gode drænhuller i krukken, så vandet kan løbe fra. Og så skal du selvfølgelig vande, hvis himlen ikke er så venlig at levere.

Hvornår høstes hvidløg?

Og så skal du ellers bare glemme alt om dine hvidløg, indtil de grønne spyd dukker op til foråret. Dem kan du i øvrigt spise som purløg. Hvis dine hvidløg lægger an til at blomstre, skal du knibe blomsten af, så bruger løget krudtet på det rigtige: det du skal spise. Hvidløg høstes i sensommeren. Grav dem forsigtigt op, når toppen begynder at gulne - sådan omkring starten af august. Skær roden af, og læg eller hæng dem til tørre et luftigt og - nå ja - tørt sted.

Og en bonus for de helt hvidløgstossede

Ifølge gammel overtro betyder det lykke at drømme om hvidløg, og i USA findes der hvidløgsfans, som virkelig får levet deres hvidløgsdrømme ud. Der findes nemlig en hel festival for de hvidløgstossede. Gilroy Garlic Festival kan prale med, at der bliver spist 2000 tons hvidløg, mens den står på. Og de går ikke bare til barbecue. Næh, man kan også nyde hvidløgsøl, hvidløgsdrinks - ja sågar hvidløgsis, mens man har hvidløgshatte på. Se selv:

Husk, at du kan få nyt fra Sorte Negle lige durk i din mailboks. Du skriver dig på listen nederst på siden. Ingen spam, ama’r halshug. Du kan også skrive til altidsortenegle@gmail.com med ris, ros, ønsker og forslag til emner, der skal en tur på bloggen. Det er altid sjovt at høre fra jer.

Er du dus med vinterens fugle?

Er du dus med vinterens fugle?

Haven i oktober

Haven i oktober