Haven i oktober

Haven i oktober

I denne uge har efteråret for alvor gjort sit indtog med blæst og kolde nætter. Jeg er i fremragende efterårshumør. Måske er det den lange, varme sommer, der gør, at det i år er helt i orden med rusk og regn. Her i Københavnsområdet har der ikke været nattefrost endnu, men andre steder har de set den første rim på græsset. Det er et signal om, at det er tid at begynde at gøre haven klar til vinter. Der er masser af ting, man kan gøre, og der nogle ting, man helst skal gøre. Lad os starte med de sidste:

Overvintring af planter

Hvis man som jeg kan lide at have planter i krukker, så er der en god chance for, at der er nogle af dem, du har, som ikke kan tåle danske vintre. Det gælder oliventræer, citrontræer, pelargonier og chili for eksempel. De kan ikke tåle frost, i hvert fald ikke mere end et par grader, og især bryder de sig ikke om vores fugtige vintervejr. De kommer sydfra og er bedre vant.

Men det kan være vanskeligt at give dem de rigtige vilkår indendørs. Et citrontræ eller oliventræ vil gerne have det køligt og lyst. Hvis du har et hus med et uopvarmet værelse eller en lys garage, så er det jo en smal sag, men hvis ikke, er det mere vanskeligt. Oliventræer er mere hårdføre end citrontræer, er min erfaring, så hvis du har sådan et, så kan du forsøge dig med at pakke krukken ind i bobleplast og sætte den helt ind til husmuren, hvor der er varmere og måske et udhæng, der kan holde fugten væk. Citrontræer er mere sarte. Måske har du en ven, der kan huse dem lyst og køligt. Både oliventræer og citrontræer skal have lidt vand i løbet af vinteren, men slet ikke så meget som om sommeren.

Pelargonier skal også indendørs inden første nattefrost. Jeg klipper planterne lidt tilbage, så de ikke fylder så meget, og så står de i en uopvarmet gang og venter på foråret. De skal stort set ikke vandes før til marts, men lige have et dram i ny og næ, måske en gang eller to om måneden. I starten af marts klipper jeg dem mere tilbage, begynder at vande dem og giver dem lidt gødning, og så sker der ting og sager.

Chili er jeg helt holdt op med at overvintre indendørs. Jeg ser dem som sommerblomster og smider dem ud, når sæsonen er slut. Det gør jeg, fordi mine chiliplanter altid bliver hårdt angrebet af bladlus, når jeg har dem indendøre, og de spadserer videre til andre planter, og det er noget møg.

Chili er jeg helt holdt op med at overvintre indendørs. Jeg ser dem som sommerblomster og smider dem ud, når sæsonen er slut. Det gør jeg, fordi mine chiliplanter altid bliver hårdt angrebet af bladlus, når jeg har dem indendøre, og de spadserer videre til andre planter, og det er noget møg.

Overvintring af krydderurter er en anden snak, for mange af dem fra Middelhavet kan faktisk klare en hel del, hvis bare de ikke har det for vådt. Jeg har i hvert fald held med at overvintre rosmarin, timian og salvie i krukker. Det eneste, jeg gør for dem, er at sætte dem langs husmuren på terrassen. Så er det også så meget nemmere at høste af dem i løbet af vinteren. Citronverbena tager jeg ind, og selv om den smider alle bladene, så kommer den igen til foråret.

Det er måske faktisk det eneste, som du skal gøre, hvis du gerne vil have dine sarte sager til at klare vinteren.

Kom efter dit ukrudt

En anden klar anbefaling er, at du kommer efter dit ukrudt, for det er nu, at det smider frø, og så har du balladen i endnu højere grad næste år, hvis du lader stå til. For mig gælder det i høj grad de pokkers snerler, som er klatret til vejrs alle mulige steder. Hvis de er blevet helt filtret ind i andre planter, følger jeg dem til deres udspring og kapper dem over dér. Det er bedre end ingenting. Eller du kan nupse blomsterne af, så bliver de i hvert fald ikke til frø. Start hvor det er værst og se, hvor langt du når. Lidt er bedre end ingenting, som Mis med de Blå Øjne ville sige. Og hvis du ikke orker, så husk at det med ukrudt er et spørgsmål om livsanskuelse, og at man også kan se ukrudt i haven som et tegn på overskud.

Høst egne frø til næste år

En hyggelig ting, man kan gøre sammen med sine børn for eksempel, er at høste frø i haven. Det er så nemt, at det nærmest er fjollet at lade være, og du kan ovenikøbet spare penge, når du skal købe ind frø i foråret. Du skal bare snupse en stilk af planten (som bærer frø selvfølgelig). Jeg plejer at gøre det i små plastikbøtter. Så ligger de til tørre på skrivebordet en uges tid, og så kan man bagefter nulre frøene fri og putte dem i teposer, små papirposer eller lignende. De skal opbevares køligt og tørt. Til foråret kan du og ungerne så dem, og det er fint.

Her er det frøstand og frø fra kniplingeblomst, som har ligget til tørre.

Her er det frøstand og frø fra kniplingeblomst, som har ligget til tørre.

Giv græsplænen en overhaling

Lad mig sige med det samme, at jeg ikke er ekspert i græsplæner. Jeg går ikke specielt op i, om min er ordentlig og fri for ukrudt. Jeg glemmer at give den gødning, og jeg har ikke noget imod mos. Men lige præcis i år kan der måske være grund til at give græsplænen lidt efterårskærlighed. For sommeren har været hård ved græsset, og der er bare huller mange steder. Hvis det er tilfældet, er nu faktisk et godt tidspunkt at gå ud med riven, en greb eller vertikalskæreren, hvis du er så avanceret, og ruske lidt op i det hele, så der kommer lidt luft til rødderne. Så efter med græsfrø, og du kan lægge - eller topdresse som det hedder på fint - et tyndt lag kompost, dér hvor det er lidt tyndt med græsset, typisk hvor der er meget slid. Det er bedre at gøre det nu end om foråret, og dér er der jo også så mange andre ting, som det er sjovere at gøre.

Ting, du ikke skal gøre

Der er heldigvis også ting, du ikke skal gøre. Jeg vil klart anbefale, at du styrer din oprydningsgeneral og lader stauderne stå til foråret. Fuglene kan spise af frøene, og måske sår de sig selv, så du helt uden at få sorte negle får flere planter. Frøstandene ser også fine ud med sne eller rim på og på den måde give lidt at kigge på, når vinteren for alvor melder sig.

Frøstand af bronzefennikel fotograferet en tidlig vintermorgen sidste år. Finere bliver det ikke.

Frøstand af bronzefennikel fotograferet en tidlig vintermorgen sidste år. Finere bliver det ikke.


Eneste undtagelse gælder de stauder, der sår i en grad, hvor de bliver til ukrudt. Hos mig gælder det kæmpeskælhoved (Cephalaria gigantea), som er helt ustyrlig.

Cephalaria gigantea kæmpeskælhoved

Kæmpeskælhoved er imponerende med sine høje blomster på slanke stilke, som vel at mærke ikke vælter. Og de er gode i buketter. Men jeg klipper den ned, når blomsterne visner, for ellers er de over det hele.

Hvidløg er fattigmands balsam og nemme at dyrke

Hvidløg er fattigmands balsam og nemme at dyrke

Forventningens glæde ... med tulipanløg på

Forventningens glæde ... med tulipanløg på