Forventningens glæde ... med tulipanløg på

Forventningens glæde ... med tulipanløg på

Forventningens glæde er den største, siger man. Den køber jeg egentlig ikke, men måske når det handler om blomsterløg. Eller måske skulle man sige, at forventningens glæde er den længste. For de forårsblomstrende løg skal i jorden nu, og så kan man gå og glæde sig hele vinteren, spejde efter spirer i foråret og blive vildt begejstret, når knopperne står rankt i haven.

I dag skal det gælde tulipaner, for de kan absolut fylde et helt indlæg, ja der er såmænd skrevet lange bøger om tulipaner. Jeg har ikke læst dem, og det behøver jeg heldigvis heller for at få fornøjelsen af blomsterne.

Der går mange historier om tulipaner. For eksempel får tulipaner skylden for i 1600-tallet at have skabt den første økonomiske boble i Holland. Ifølge den fortælling gik hollænderne tulipanamok og købte dyre løg for at sælge dem for endnu flere penge, men i 1637 gik bunden ud af markedet. Køberne ville alligevel ikke betale, og dem der havde opkøbt masser af dyre løg stod tilbage i deres træsko med skægget i postkassen.

Det siges også, at en stakkels gut blev smidt i fængsel for at have taget fejl at et ordinært løg og et sjældent tulipanløg, da han smurte sin sildesandwich. Stakkels mand. Løgene er nemlig giftige. Og fængsel lyder heller ikke sjovt. Historierne er gode, men sandsynligvis ikke helt rigtige. Det kan man læse mere om her.

Det kan godt være, at historierne om tulipanboblen er overdrevne, men at tulipaner kan give svært havesyge, det kan jeg skrive under på. Her er det ‘Ballerina’ en abrikosorange sort, der er flink til at komme igen.

Det kan godt være, at historierne om tulipanboblen er overdrevne, men at tulipaner kan give svært havesyge, det kan jeg skrive under på. Her er det ‘Ballerina’ en abrikosorange sort, der er flink til at komme igen.

Hvornår lægges tulipanløg?

September og oktober er det helt rigtige tidspunkt at lægge tulipanløg. Jeg har nogle år lagt dem så sent som november, fordi jeg var bagud, og det gik også meget godt. Så længe det ikke er for koldt.

Så jeg har lige bestilt tulipanløg, og det var svært. Der er simpelthen så mange at vælge mellem, og hvor skal de ligge? Jeg er svært i pladsbekneb, for min nye køkkenhave ligger oven på et nedlagt bed, og der er godt fyldt op med løg i de andre bede.

I forhaven supplerer jeg med lidt nye løg hvert år. Allerede da vi flyttede ind, lå de insisterende gule og røde Appeldoorn-tulipaner, som i modsætning til mange af de nyere sorter, aldrig forsvinder. Hvis jeg synes, at farvesammensætningen bliver for hidsig, sender jeg bare min datter ud at plukke de gule. Hun elsker tulipaner.

I forhaven supplerer jeg med lidt nye løg hvert år. Allerede da vi flyttede ind, lå de insisterende gule og røde Appeldoorn-tulipaner, som i modsætning til mange af de nyere sorter, aldrig forsvinder. Hvis jeg synes, at farvesammensætningen bliver for hidsig, sender jeg bare min datter ud at plukke de gule. Hun elsker tulipaner.

Derfor har jeg lagt en snedig plan. Jeg lægger mine tulipanløg i den gamle køkkenhave, hvor jeg i år har haft kartofler og masser af georginer og sommerblomster. Jeg trækker den til oktober, graver georginerne op, og så lægger jeg tulipanerne dér. Så kan de forberede sig på deres show hele vinteren. Når tulipanerne er visne i slutningen af maj, så er mine forspirede sommerblomster og georginer klar til at komme i jorden. Så kan jeg også grave bedet i gennem, når det er skiftetid. Det er nemlig blevet invaderet af snerler.

De bedste tulipaner

Noget af det sjove ved at lægge tulipaner på den her måde er, at jeg kan lege med farverne. Jeg har tre bede, hvor de kan gro, og de får hver deres nuancer, men også noget gennemgående, som kan binde det hele lidt sammen.

Det ene bed er lidt inspireret af topbilledet her, som er taget i Tivoli i foråret. Der skal vokse mørke, nærmest auberginefarvede og bordeaux tulipaner, repræsenteret med Queen of Night og Dream touch, som er dobbelt med lys kant. Som kontrast lægger jeg abrikosfarvede tulipaner: La Belle Epoque, som er dobbelt og har en fin støvet rosa farve, Beauty of Spring, som er en blanding af gul og abrikosfarvet, og så Design Impression, som er abrikoslyserød. Til at binde de to sammen har jeg fundet Muvota, som er auberginefarvet med abrikos kanter.

Jeg har været i haven for at plukke blomster i nogenlunde samme farver for at få en fornemmelse af, hvordan farverne ser ud sammen. Her er det georginer.

Jeg har været i haven for at plukke blomster i nogenlunde samme farver for at få en fornemmelse af, hvordan farverne ser ud sammen. Her er det georginer.

De mørke auberginefarver går igen i alle tre bede, så det kommer til at hænge sammen, men i det andet får kontrastfarverne lidt mere spræl. I den mørke ende går Queen of Night igen, og den får selskab af Nightrider, som er lilla med en grøn stribe. Til at sætte lidt liv i kludene har jeg den orange og pink Orange Dynasty, og så den lyserøde Pretty Princess, som har mørkorange flammer op ad siderne.

Jeg har tidligere haft et bed med tulipaner i aubergine, lilla og orange. Det gik ret godt, synes jeg. Her er det Queen of Night, den liljeblomstrende Maytime, lilla Negrita og orange Ballerina.

Jeg har tidligere haft et bed med tulipaner i aubergine, lilla og orange. Det gik ret godt, synes jeg. Her er det Queen of Night, den liljeblomstrende Maytime, lilla Negrita og orange Ballerina.

Det sidste tulipanbed bliver lidt mere romantisk med den mørke Queen of Night, som her akkompagneres af fine lyserøde Angelique, Light and Dreamy, som har lidt lilla i sig og mørke stængler, og så Pittsburg, som nærmest er sølvlilla med blommefarvede spidser.

Queen of night - en af mine favoritter. Derfor går den også igen i alle tre bede. Den kommer også igen år efter år.

Queen of night - en af mine favoritter. Derfor går den også igen i alle tre bede. Den kommer også igen år efter år.

Af andre fine sorter kan jeg anbefale:

  • Negrita - kraftig lilla

  • Purissima - cremehvid

  • Spring green - hvid med grøn stribe på siden

  • Maytime - lilla, liljeblomstrende

  • Doll’s Minuet - magenta med lilla og grønne tegninger

Hvordan lægges tulipanløg?

Tulipaner skal som nævnt lægges i september - oktober, når jorden stadig er lun. Jo tidligere jo bedre. Hvis du skal lægge tulipaner i et eksisterende bed, kan jeg anbefale at bruge en løglægger, som er en lille rund “skærer” med håndtag på, der kan lave huller i den rigtige størrelse og dybde. Jeg skal lægge mine i køkkenhaven, så det bliver nemt nok og kan klares med en lille skovl.

De skal lægges cirka tre gange så dybt som løgets længde fra bund til spids. Sæt dem så spidsen vender opad. De trives både i sol og halvskygge. Hvis de står i fuld skygge, kommer de nok første år, men vil ikke være lige så tilbøjelige til at komme igen.

Når man dyrker dem, som jeg gør, kan de graves op, når de er ved at være visne. Så tørrer man dem og gemmer dem et køligt og tørt sted, hvis man har sådan et. Så kan de lægges igen næste efterår. Jeg har aldrig gjort det før, og mindre kan også gøre det.

Så lader du dem bare ligge. Giver dem lidt kompost, når de er afblomstret, og ser hvor mange der kommer igen. Husk at skrive ned, hvilke slags du har, så du kan supplere med flere løg. Man tror, at man kan huske alt muligt, men det er sjældent tilfældet.

Hvis du vil være sikker på ikke at gå glip af noget som helst, kan du scrolle ned på siden og skrive dig på mailinglisten, så får du et plim i mailboksen, når der er nyt her på bloggen.

Du kan også følge med på Instagram, hvor der er billeder fra haven sådan cirka hver dag. Her hedder jeg @sorte.negle.

Endelig kan du være så flink at stemme på Sorte Negle, der er nomineret til Årets Haveblog af Haveselskabet. Det kan du gøre her - du behøver ikke stemme i alle kategorierne.

Haven i oktober

Haven i oktober

Du kan stadig så i september

Du kan stadig så i september