Køkkenhaven i maj

Køkkenhaven i maj

Starten af maj markerer en overgang i køkkenhaven, for det er nu, jeg kan begynde at høste af de første ting, jeg har sået i år. Indtil nu har det ellers været kål, koriander og lidt salat, som blev sået i september sidste år. Men nu begynder salat og de første krydderurter fra i år at give noget, og meget andet er godt på vej i bedene. Så lad os gå en tur rundt og kigge til det, og så er der stadig masser af ting, som vi kan så.

Det her bed er et godt eksempel på, at køkkenhaver kan være meget smukke. Bagest er det ‘Lollo Rosa’ og ‘All the year round’. Foran det er de to små fiduser grøn og rød romaine-salat, og de to røde er ‘Red Salad Bowl’. Foran det er der en række spin…

Det her bed er et godt eksempel på, at køkkenhaver kan være meget smukke. Bagest er det ‘Lollo Rosa’ og ‘All the year round’. Foran det er de to små fiduser grøn og rød romaine-salat, og de to røde er ‘Red Salad Bowl’. Foran det er der en række spinat, og tættest på er det aspargessalat og romaine blandt andet.

Jeg har, som faste læsere ved, sat mig for, at jeg skal være ekspert i salat. For cirka halvanden måned siden skrev jeg om de forskellige typer, som jeg skulle dyrke og beskrev, hvordan jeg forspirede. Nu er planterne for længst flyttet ud, og jeg er begyndt at høste af dem. Salat af egen avl har en helt andet tekstur, end det du køber i butikkerne, og så smager det af mere.

Bagest til venstre: orientalsk bladsennep, ‘Lollo Rosa’, knop fra palmekål, rucola ‘Dragon’s Tongue’, ‘Red Salad Bowl’. Forrest til venstre: ‘All the Year Round’, spinatranke og spinat.

Bagest til venstre: orientalsk bladsennep, ‘Lollo Rosa’, knop fra palmekål, rucola ‘Dragon’s Tongue’, ‘Red Salad Bowl’. Forrest til venstre: ‘All the Year Round’, spinatranke og spinat.

Jeg har også plantet de første forspirede kål ud i haven. Det er forskellige sorter af grønkål og spidskål. De sidste er plantet med god afstand, for de bliver store. Imellem dem har jeg sået radiser, som jeg kan nå at høste, inden kålen fylder det hele.

Radiser er noget af det mest taknemmelige at så, for de vokser hurtigt. Og når de er klar, vil jeg anbefale, at du snitter dem i skiver og giver dem en gang god olivenolie og salt. Det smager guddommeligt og slet ikke så skarpt som mange af de radiser, man køber.

Her er det to slags rucola til venstre. Halvdelen er sået sidste år i september, og den anden halvdel er forspiret i februar og plantet ud for en måned siden. De to røde salater er ‘Amerikanischer Braun’. Som I kan se, har en snegl været på spil, så…

Her er det to slags rucola til venstre. Halvdelen er sået sidste år i september, og den anden halvdel er forspiret i februar og plantet ud for en måned siden. De to røde salater er ‘Amerikanischer Braun’. Som I kan se, har en snegl været på spil, så nu går jeg en runde hver aften og tjekker for sneglebæster. Til højre er det purløg - tre potter fra supermarkedet, som er delt og plantet ud på række. I mellem er der tre små ‘Broccoletti’ - det minder lidt om de aspargesbroccoli, som mange supermarkeder er begyndt at forhandle. Jeg har ikke dyrket dem før, og jeg er lidt i tvivl om, hvorvidt jeg er startet for tidligt. Men nu er de plantet ud, og jeg sår et lille hold mere i den kommende tid, så må vi se, hvad den bedst kan lide.

Der er altså masser, som godt kan tåle at stå ude i april og starten af maj, hvor nætterne stadig er kolde. Men der er andre sager, som ikke kan tåle at komme ud, før jorden og nætterne er varmere. Det gælder sådan noget som chili, basilikum og tomat. Dem har jeg forspiret, og de vil vældig snart gerne have lidt mere plads, men der går et par uger eller tre, før det er varmt nok.

Her står min tomat- og chiliskov og venter på varmere tider. De små planter forrest til højre er forspirede tobaksblomster, og i terracottakrukken er det citronbasilikum.

Her står min tomat- og chiliskov og venter på varmere tider. De små planter forrest til højre er forspirede tobaksblomster, og i terracottakrukken er det citronbasilikum.

I den kommende uge går jeg i gang med at forspire squash og bønner, som også kræver en del varme. På den måde er de klar til at blive plantet ud i juni, hvor jeg har spist mig igennem en del af salaten.

En rigtig god kombination: hvidløg med salat imellem. På den måde er der plads til meget på lidt plads. Mens hvidløgene vokser til over de næste par måneder, spiser jeg af salaten. Når hvidløgene er høstet i slutningen af juni eller starten af juli,…

En rigtig god kombination: hvidløg med salat imellem. På den måde er der plads til meget på lidt plads. Mens hvidløgene vokser til over de næste par måneder, spiser jeg af salaten. Når hvidløgene er høstet i slutningen af juni eller starten af juli, planter jeg forspirede bønner i bedet her i stedet.

Der er også flere krydderurter, der kan tåle at komme tidligt ud i køkkenhaven. Jeg såede koriander og dild omkring første marts, plantede det ud i slutningen af marts. De har klaret kulden fint, er dog ikke vokset så meget, men nu begynder det at tage fart.

Det passer så fint, at korianderen her er ved at være klar til høst, for nu kan de planter, jeg såede i september snart ikke mere. Dem har jeg ellers høstet masser af de sidste par måneder. Ved at så flere gange er det muligt at have koriander i køk…

Det passer så fint, at korianderen her er ved at være klar til høst, for nu kan de planter, jeg såede i september snart ikke mere. Dem har jeg ellers høstet masser af de sidste par måneder. Ved at så flere gange er det muligt at have koriander i køkkenhaven en stor del af året. Den vokser faktisk bedst i de køligere måned. I juni går den i blomst, uanset hvad man gør, og så er der ikke meget sjov ved den.

Og der er masser af ting, du kan så her i maj, hvis du ikke har nået det endnu. Du kan sagtens så salat for eksempel. Du kan også så rosenkål, grønkål, rødkål og palmekål, som du vil kunne høste af i de kolde måneder. Eller du kan så porrer og rødbeder. Du kan forspire hele molevitten, så har du godt styr på, hvad der kommer op.

Jeg har tænkt mig at så gulerødder mellem salatplanterne. Hvis jeg er lidt heldig, så begynder de at fylde, når jeg er færdig med salaten. Gulerødder driller mig dog tit. Gulerødder skal ikke forspires, men sås direkte.

Min plantebørnehave med ekstra forspirede planter.

Min plantebørnehave med ekstra forspirede planter.

Det er også altid godt at have et par ekstra planter i baghånden, for der er altid noget, der mislykkes eller bliver nuppet af en sulten fugl eller snegl. Derfor har jeg en plantebørnehave med lidt ekstra forspirede planter i baghånden, så jeg kan fylde huller i køkkenhaven ud.

Så det er bare at komme i gang med at så. Hvis du har spørgsmål om køkkenhaven eller andre plantesager, så skriv til altidsortenegle@gmail.com, så skal jeg gøre mit bedste for at svare.

Du kan også følge med i køkkenhaven på instagram. Her er jeg @sorte.negle.

Og endelig kan du skrive dig på mailinglisten, hvis du vil have et plim i indbakken, når der er nyt på bloggen. Scroll helt ned i bunden af siden, så finder du det.

Fra ukrudtsbed til produktiv tomathave - uden at luge

Fra ukrudtsbed til produktiv tomathave - uden at luge

Genvej til masser af persille

Genvej til masser af persille