Genvej til masser af persille

Genvej til masser af persille

Persille stod højt på listen over ting, jeg gerne ville dyrke, da jeg startede min første køkkenhave. Jeg elsker at lave pesto af persille, persillesovs, friskklippet persille på nye kartofler. Alt det dér. Men det gik overhovedet ikke at dyrke den. Jeg såede persillefrø og fulgte anvisningerne til punkt og prikke, men der kom bare ikke noget op. Siden opdagede jeg, at persillefrø er meget længe om at spire - op til otte uger, og hvem har den slags tålmodighed?

Det er det her, det handler om. Bugnende bunker af persille - på maden og i min mave.

Det er det her, det handler om. Bugnende bunker af persille - på maden og i min mave.

Jeg har ikke! Men så lærte jeg et trick, som kan hjælpe dig til at dyrke masser af persille i haven uden alt det bøvl. Siden har jeg haft masser af persille, og det endda en god del af året.

Sådan dyrker du nemt persille i haven

Trin 1: Du styrer mod nærmeste planteskole, og dér har de garanteret små bakker med både bredbladet og kruspersille, som den vist øverst på siden - til 25 kr. eller deromkring

Fire af de her bakker kan forsyne mig og min familie med persille en god del af året. De 100 kr., som de koster, er hurtigt tjent hjem.

Fire af de her bakker kan forsyne mig og min familie med persille en god del af året. De 100 kr., som de koster, er hurtigt tjent hjem.

Trin 2: Så klargør du dit persillebed, dvs. laver en rille ca. 4-5 cm dyb i god jord og vander den godt. Det gør faktisk ikke noget, at der ikke er fuld sol, som de fleste grøntsager ellers gerne vil have. Min erfaring er, at persillen gror bedst i de bede, hvor der er skygge en del af dagen.

Trin 3: Derefter splitter du din bakke ad og frigør forsigtigt alle de små persilleplanter fra hinanden. Der er MASSER i sådan en bakke, og de er ikke så sarte. Det er vigtigt, at de små stiklinger har så meget rod på som muligt. Hold dem primært i bladene, så skades rødderne mindst muligt. Plant dem med det samme, så rødderne ikke tørrer ud.

Jeg har ikke talt, men jeg vil gætte på, at der er et sted mellem 60-80 småplanter i én persillebakke.

Jeg har ikke talt, men jeg vil gætte på, at der er et sted mellem 60-80 småplanter i én persillebakke.

Trin 4: Og så planter du ellers derudaf. Placér stiklingerne på række med lidt mellemrum - sådan 3-4 cm eller lidt mere i mellem - og tryk jord omkring rødderne. Giv rækken en tur med vandkanden, et voilà. Du har lige sparet 10 ugers utålmodig venten, og det har kostet cirka det samme som en velvoksen dusk persille hos grønthandlerne.

Du kan få masser af persille ud af sådan én lille bakke. Her er den blevet splittet ad og plantet i to rækker ved siden af hinanden.

Du kan få masser af persille ud af sådan én lille bakke. Her er den blevet splittet ad og plantet i to rækker ved siden af hinanden.

Trin 5: Vand din persille og vent. Efter omkring 3 uger, når din persille er godt i vækst, så kan du begynde at høste af den. Pluk altid de yderste blade, og høst hele stilken nede ved jorden. Det er bladene i midten, der står for det meste af fotosyntesen og henter ny energi til planten, så ved at lade dem være, vil planten bare vokse videre og videre. Den vil gerne have lidt kompost eller gødning et par gange i løbet af vækstsæsonen.

Sådan her kommer det til at se ud om cirka en måned. Jeg har nemlig lavet det samme nummer med bredbladet persille i en række ved siden af. Sidste år plantede jeg persillen i et højbed, som er i fuld sol. Der trivedes persillen dårligere end året fø…

Sådan her kommer det til at se ud om cirka en måned. Jeg har nemlig lavet det samme nummer med bredbladet persille i en række ved siden af. Sidste år plantede jeg persillen i et højbed, som er i fuld sol. Der trivedes persillen dårligere end året før, så det næste hold er flyttet til et bed, hvor der både er sol og skygge.

Trin 6: De småplanter, som du har til overs, kan du plante i en rummelig krukke med god jord. Det har jeg gjort for første gang i år, og jeg håber, at kunne stikke hovedet ud af terrassedøren og klippe persille inden længe.

Selv efter at have lavet to rækker i højbedet, havde jeg stadig persilleplanter nok til to krukker, og det fra bare en enkelt bakke. Jeg skal have en persillefest i år, for jeg har endnu en bakke stående, som bare venter på, at jeg finder plads til …

Selv efter at have lavet to rækker i højbedet, havde jeg stadig persilleplanter nok til to krukker, og det fra bare en enkelt bakke. Jeg skal have en persillefest i år, for jeg har endnu en bakke stående, som bare venter på, at jeg finder plads til planterne.

Persillen her forventer jeg at kunne høste af helt til et stykke ind i vinteren, og når foråret kommer vil den skyde igen, og henimod maj vil den sende lange blomsterstængler til vejrs. Det er nemlig en to-årig plante. De fungerer sådan, at de første år samler kræfter ved at producere rødder og blade, og året efter blomstrer de, smider frø for at sikre slægtens overlevelse, og så dør de. Når persillen blomstrer, bliver bladene lidt kedelige og mister smagen, men så er det så heldigt, at du netop et par uger tidligere har været på planteskolen efter nye småplanter. Det perfekte persillekredsløb!

Hvis du har spørgsmål om persille eller andre krydderurter, så skriv til altidsortenegle@gmail.com.

Du kan også skrive dig op på mailinglisten, så du får et plim i indbakken, når der er nyt på bloggen. Scroll ned, så finder du stedet.

Og endelig kan du følge mig og min persille på Instagram, hvor jeg er @sorte.negle.

Køkkenhaven i maj

Køkkenhaven i maj

Formiddag i coronaens tid

Formiddag i coronaens tid