Mere om køkkenhavens højbede

Mere om køkkenhavens højbede

Nu går vi videre i køkkenhaven og kigger ned i højbedene i venstre halvdel af køkkenhaven. Noget af det sjove ved at dyrke sine egne grøntsager er, at du kan få en hel masse sorter, som man ikke normalt ser. Hvert år prøver jeg nye sorter af. De gode bliver til gengangere i haven.

Spinatranke og salat

Nummer 8: Spinatranke og salat

Spinatranke er en staude, altså en plante der kommer igen år efter år, og det er smart, for det betyder mindre arbejde til mig. En anden fordel er, at den skyder tidligt på foråret, så der er friske blade, der kan høstes allerede i februar-marts. Den vokser hurtigt og burde få et bedre klatrestativ end de tre sølle pinde, der står her. Det kommer! Dog har jeg høstet så tilpas meget af den, at den ikke er nået at blive så høj, som den ellers kan. Som navnet antyder kan bladene bruges som spinat, eller jeg bruger dem som fyld i salat. De smager ikke helt så godt som spinat, men helt okay.

Agurkerne har fået et par skovlfulde kompost med på vejen, og så en masse vand selvfølgelig.

Agurkerne har fået et par skovlfulde kompost med på vejen, og så en masse vand selvfølgelig.

Ved siden af spinatranken stod indtil i eftermiddag et par lollo rosa-salathoveder. Dem har jeg høstet af gennem de sidste 6-7 uger - altid de nederste blade, så planten til sidst får en lille stamme. Nu er de dog løbet i stok, og jeg har fodret dem til hønsene. I deres sted har jeg plantet et par små agurkeplanter, som jeg har forspiret. Jeg har ikke fået skrevet sortsnavnet ned, men det er én, der burde kunne vokse på friland.

Blå ærter

Nummer 9: Blå ærter og voksurt

I det næste bed vokser ærter. Blå ærter. Mest fordi de er så utroligt pæne - både ærteblomsterne i forskellige lyserøde og violette nuancer, og derefter de her matte dybtlilla bælge. Inden i er ærterne grønne. Bortset fra farven opfører de sig som helt almindelige ærter, men de smager knap så sødt, og hvis de får lov at blive store, så får de en snert af bitterhed. Jeg kan lide det. Det er ærter for voksne. Sorten hedder ‘Ezetha's Krombek’. Den kommer jeg til at tage frø af, så jeg kan så dem igen næste år. Jeg lader bare et par bælge sidde og blive lidt tørre i det, og så plukker jeg dem og tørrer dem videre inden for, inden de kommer i en papirpose med navn på.

Det er utroligt så mange forskellige nuancer, blomsterne får på de her blå ærter.

Det er utroligt så mange forskellige nuancer, blomsterne får på de her blå ærter.

Ved siden af de blå ærter vokser sommerblomsten Voksurt. Ikke bare fordi dens særlige metalliske blålige blade står godt til ærterne, men også fordi den er populær hos insekterne, som jeg gerne vil have masser af i køkkenhaven.

Voksurt Cerinthe major ‘Purpurescens’.

Voksurt Cerinthe major ‘Purpurescens’.

Nummer 10: Jordbær

Bed nummer ti er ikke så spændende at se på, men det der vokser i det er populært. Det er nemlig et jordbærbed. I halvdelen af bedet vokser den middeltidlige sort ‘Polka’, og i den anden ende den senere ‘Corona’. Dem høster jeg stadig. Jeg er ikke den store jordbærekspert, for det er første gang, at jeg har et egentligt jordbærbed. Tidligere har jeg haft en håndfuld planter i krukker, hvor vi har kunnet nuppe et par bær en gang i mellem, og det kan man også godt, hvis man er flittig med vandkanden. De skal nemlig gerne have en del vand, især mens bærrene vokser til.

Smukke er de, jorbærrene. Det her er høstet i går.

Smukke er de, jorbærrene. Det her er høstet i går.

Sidste år led jordbærplanterne i varmen, og jeg fik ikke særligt mange jordbær. Jeg overvejede faktisk at sløjfe bedet og bruge pladsen til noget andet. Men i år er det heldigvis anderledes, og jeg er glad for, at planterne fik lov at stå.

Artiskok

Nummer 11: Artiskokker, purløg og salat

For første gang har mine artiskokker overlevet vinteren, og det kan ses. Jeg har allerede høstet og spist den første blomsterknop, og der er flere på vej. Det er ikke mange artiskokker, man får ud af sådan en plante på en sæson, men det er sådan nogle imponerende flotte planter, så jeg dyrker dem alligevel. En enkelt gang har jeg også ladet den overdimensionerede tidselknop blomstre for at se, hvordan det så ud.

Den smukke 'Red Salad Bowl’. Hvis du har problemer med snegle og salat, så prøv at dyrke de rødbladede sorter. Jeg synes, de klarer sig bedre.

Den smukke 'Red Salad Bowl’. Hvis du har problemer med snegle og salat, så prøv at dyrke de rødbladede sorter. Jeg synes, de klarer sig bedre.

Ved siden af artiskokker og salat står kinesisk purløg. Det er en anbefalelsesværdig krydderurt. Den smager som purløg med et strejf af hvidløg, og så bliver stilkene ikke hårde. Du kan læse mere om den i indlægget her.

Grønkål

Salaten er høstet nu, og i dag har jeg plantet to gange forspiret grønkål ud, som er sået midt i juni. Den kommer jeg til at kunne høste af til vinter og næste forår.

Rodekassen i april: forrest er det spinat, bagest til højre feldsalat, midt i to gange ‘Lollo rosa’ og to gange ‘Red Salad Bowl’. Bagest er det forspirede bladbeder, der netop er plantet ud. Dem har jeg spist af til frokost i dag.

Rodekassen i april: forrest er det spinat, bagest til højre feldsalat, midt i to gange ‘Lollo rosa’ og to gange ‘Red Salad Bowl’. Bagest er det forspirede bladbeder, der netop er plantet ud. Dem har jeg spist af til frokost i dag.

Nummer 12: Rodekassen

Det næste bed er lidt et sammensurium af forskellige ting. Tidligt på sæsonen voksede der spinat. Den kan sås allerede først i marts og plantes ud i april. Når vi nærmer os juni, vil planten blomstre, og så er der ikke mere grin ved den. I dens sted plantede jeg to tomatillo-planter.

Forrest er det bladbede. Når man høster de yderste blade, så skyder planten fra midten, og på den måde kan du høste af den over lang tid. Det samme gælder salat, som jeg har været inde på, og spinat.

Forrest er det bladbede. Når man høster de yderste blade, så skyder planten fra midten, og på den måde kan du høste af den over lang tid. Det samme gælder salat, som jeg har været inde på, og spinat.

Tomatillo er en sydamerikansk sag, som nok mest kendes fra den meksikanske Salsa verde. Den vokser og blomstrer flittigt, nu må vi se, om det lykkes mig at få modne tomatilloer. Om ikke andet er planterne flotte. I midten vokser en græsk basilikum. Bladene er ret små, men til gengæld er den nem at dyrke på friland, og den smager som almindelig basilikum. Forrest til venstre vokser en tomat, som jeg har fået af en haveven - og til højre er det forskellige slags bladbede, som ikke ser så imponerende ud, for jeg har lige høstet en skålfuld til frokost.

Borlottobønner. Både bælge og bønner er fantastisk smukke.

Borlottobønner. Både bælge og bønner er fantastisk smukke.

I hullet skal der vokse borlottobønner, som jeg har forspiret, men ikke har nået at plante ud endnu. Dem dyrker jeg især, fordi de er så utroligt smukke.

Chili friland

Nummer 13: Chili og citronbasilikum

I en af de små bede har jeg plantet fire forskellige chiliplanter. I midten har jeg en citronbasilikum, som virkelig kan anbefales, hvis du vil dyrke basilikum uden drivhus. Den bliver hurtigt enorm, og den smager og dufter fantastisk. Jeg bruger den i salater, til fisk eller til pesto.

Citronchilien er godt på vej, men dog ikke helt moden endnu. Jeg er vild med den lysende limegrønne farve.

Citronchilien er godt på vej, men dog ikke helt moden endnu. Jeg er vild med den lysende limegrønne farve.

De fire chilisorter er milde eller mellemstærke, og det er alle sorter, der trives på friland. Min favorit er Toftegaards Citronchili.

Du kan læse mere om, hvilke chilier jeg dyrker her.

Rødkål og rødbeder

Nummer 14: Julebed

I det næstsidste bed er jeg ved at gøre klar til jul. Her vokser rødbeder - som godt nok allerede kan høstes nu. Men jeg har sået løbende, så de skulle gerne blive klar hen over efteråret. Og så har jeg plantet to forspirede rødkål ud. Dem skal vi spise til jul, hvis de ellers vokser som jeg kunne tænke mig. De har fået en god gang kompost med på vejen, for de er sultne planter. Jeg gøder ikke i øvrigt - det gælder hele køkkenhaven.

Palmekål og tagetes

Nummer 15: Palmekål og tagetes

I det sidste højbed har jeg for nylig plantet palmekål - forrest på billedet. Ligesom grønkål kommer de til at vokse sig store og flotte hen over efteråret, så jeg kan høste af dem til vinter. I midten vokser Tagetes patula. De siges at forvirre kålsommerfuglen med sin duft. Om det passer ved jeg ikke, men jeg kan lide at se på dem, og jeg har ikke haft problemer med kålsommerfuglen, så hvem ved.

“Fnulleret” øverst på billedet er koriander, som jeg er ved at lade gå i frø. Den såede jeg tidligt i marts sammen med radiser, og plantede hele molevitten ud i april. Radiserne er spist, og jeg har høstet af korianderen her frem til juni, hvor koriander er programmeret til at gå i blomst.

Koriander og bi

Jeg havde egentlig tænkt mig at rykke planterne op, men da jeg opdagede, hvor populære de var blandt bierne, fik de lov at blive stående. Nu er det slut med blomsterne, men en enkelt plante har jeg ladet stå, så jeg kan høste frø. Når man dyrker så mange forskellige grøntsager som jeg, kan det ellers hurtigt blive dyrt i frø.

Det var rundturen i køkkenhaven. I dag har jeg høstet hvidløg, grønne bønner og de første tomater fra den første halvdel. Jeg bliver bare så fjollet fornøjet af det.

Husk, at du kan få et ping i din mailboks, når der er nyt fra mine sorte negle. Hvis du scroller ned i bunden af siden, kan du skrive dig på mailinglisten.

Og du kan følge med på Instagram, hvor jeg hedder @sorte.negle

Send din ordenssans på ferie - og få mere liv i haven

Send din ordenssans på ferie - og få mere liv i haven

Halvvejs-status i køkkenhavens højbede

Halvvejs-status i køkkenhavens højbede