Basilikum - min nemesis

Basilikum - min nemesis

Ulysses har ry for at være verdens sværeste bog. Jeg siger jer: det er løgn. Biblioteket har lånt mig en bog om basilikum Basil - The Genus Ocimum, som slår Joyce med flere hestehoveder. I den havde jeg ellers håbet at finde de magiske tricks, der skulle gøre mig til ferm basilikumgartner. Men jeg er absolut fortabt - i kemiske formler, tegninger af molekyler, flavoider, glukosider og volatile olier, som jeg aldrig har hørt om før. Fascinerende hvad sådan en urt gemmer på. Ikke mærkeligt at den smager så godt. Og hvad ved jeg. Måske er det bare hybris at insistere på at dyrke basilikum udendørs nord for Provence uden et drivhus? Jeg er i hvert fald blevet straffet for mit overmod omtrent hvert år. 

Efter med søvn i øjenkrogen at have skrålæst de 167 sider i The Genus Ocimus har jeg decifreret, at basilikum gerne vil have det varmt, ret fugtigt og så noget gødning af og til. Det er nok især det med varmen, der kniber for mig.

Godnatlæsning. Det let slørede udtryk symboliserer min svigtende koncentration.

Godnatlæsning. Det let slørede udtryk symboliserer min svigtende koncentration.

Jeg har dog opsnappet lidt ny viden om basilikum mellem formlerne:

 • Navnet basilikum kommer fra græsk basilikos, som betyder ‘royal’. Urten var så fin, at kun de kongelige måtte plukke den.

 • I gamle dage i Italien var en basilikum i krukke i en piges vindue efter sigende signal til hendes elsker, om at der var fri bane.

 • 100 gram friske basilikumblade indeholder 26 mg C-vitamin, men du får kun halvt så meget, hvis du varmer bladene op. Det går i øvrigt også ud over smagen, fordi de aromatiske substanser enten fordamper eller bliver ødelagt, så put frisk basilikum i den varme mad, lige før den ryger på bordet.

 • Basilikum er den fjerde mest solgte krydderurt i Finland efter dild, persille og purløg, hvorimod top tre i USA er oregano, basilikum og salvie.

 • Frøene spirer ved 19-22 grader.

 • Der er dobbelt så meget betakaroten i basilikum, som der er i gulerødder.

 • Nudler og pasta smager endnu bedre, hvis man først lader basilikum eller andre krydderurter simre i vandet.

 • Basilikum er en vigtig ingrediens i skildpaddesuppe.

 • Forsøg med dyrkning af basilikum udendørs under fiberdug i Finland gav tre gange så meget basilikum. Fiberdug er en slags tynd, hvid "fleecefrakke" til planterne, som lader lys og vand trænge igennem.

 • Hvis du putter basilikum i retter med ærter og bønner, får du mindre luft i maven.

 • Du kan tørre basilikum i mikroovn. Læg bladene mellem køkkenrulle og giv den fuld gas til bladene er helt tørre. Gem dem mørkt og koldt i en lufttæt beholder.

 • Friskhøstet basilikum har det bedst ved 15 grader og derfor ikke i dit køleskab.

Måske er fiberdugen den hemmelige smutvej til basilikumnirvana? Jeg må prøve. Jeg vil derhen! Jeg nægter at give op, for jeg er tosset med pesto, og min gode ven fra Italien siger, at min pesto er den næstbedste, han har fået, kun overgået af hans mors. Selvfølgelig. Men måske jeg kan nå op på næstensiden af hans mor, hvis jeg selv dyrker bunker af duftende, struttende basilikum? 

Du skal ikke måle, hvor grønne fingre du har ud fra din succes med at passe basilikum fra grønthandleren. Planterne er drevet frem ved alle mulige tricks med lys, vand og varme, som vi dødelige ikke kan gøre efter. Skil dem ad og pot dem om, så har planterne en chance.

Du skal ikke måle, hvor grønne fingre du har ud fra din succes med at passe basilikum fra grønthandleren. Planterne er drevet frem ved alle mulige tricks med lys, vand og varme, som vi dødelige ikke kan gøre efter. Skil dem ad og pot dem om, så har planterne en chance.

Nu gør jeg i hvert fald et helhjertet forsøg og går systematisk til værks. Jeg har købt potter med tre slags basilikum hos grønthandleren og har skilt de små planter ad og pottet dem om, så de får mere plads. De står nu i henholdsvis en øst-, vest- og sydvendt vindueskarm. Nogle af dem ryger ud i en drivbænk, og andre bliver plantet ud under fiberdug i den nye køkkenhave, når den er klar (læs om planerne her).

Hiv forsigtigt de enkelte planter fra hinanden ved at holde i stænglen. Plant 5-6 planter i en ny potte med krukkejord.

Hiv forsigtigt de enkelte planter fra hinanden ved at holde i stænglen. Plant 5-6 planter i en ny potte med krukkejord.

Ydermere har jeg sået fire slags basilikumfrø, for måske bliver planterne mere hardcore, hvis jeg selv har dyrket dem frem fra små, eller der er måske nogle sorter, der klarer sig bedre. Jeg har gennemsigtige plastikspande, som jeg kan sætte rundt om planterne udendørs. Jeg har jord. Jeg har krukker. Jeg har fiberdug. Jeg har højbede. Jeg har bønner, eder og forbandelser. Jeg har mod på det. Overmod? Tværtimod. Gåpåmod.

Jeg dyrker basilikum på mindst ti måder, og hvis intet af det lykkes giver jeg op. Eller får det drivhus. Og jeg lover at holde jer opdateret om, hvad der virker. Om noget. 

Hvis nogle af jer har smarte basilikumtricks (og det gælder ikke at sige få et drivhus), må I gerne sende mig en e-mail på altidsortenegle@gmail.com. Flere af jer har allerede skrevet til mig med spørgsmål. Tak for dem. Skriv også, hvis der er særlige emner/planter/, I gerne vil høre mere om, så skal jeg se, hvilke nye umulige kilder, jeg kan finde. 

Du kan også følge med på Instagram, hvor der er billeder fra haven sådan cirka hver dag. Her hedder jeg @sorte.negle.

Endelig kan du være så flink at stemme på Sorte Negle, der er nomineret til Årets Haveblog af Haveselskabet. Det kan du gøre her - du behøver ikke stemme i alle kategorierne.

Derfor skal du ikke suse ud efter et magnolietræ

Derfor skal du ikke suse ud efter et magnolietræ

Grøntsagsgartner in spe

Grøntsagsgartner in spe