Armchair gardening - og andre haveord vi mangler på dansk

Armchair gardening - og andre haveord vi mangler på dansk

Vinteren kan være svær for havetosser. Det klør i fingrene for at komme ud og rode i jorden, men der er bare ikke særlig meget nyttigt at gøre derude. Så kan man heldigvis praktisere ‘armchair gardening’ i stedet. Et begreb, der er lige så hyggeligt og afslappende, som det lyder. Det betyder frit oversat, at man låner en håndfuld havebøger på biblioteket og synker ned i sin bedste stol med dem. Så sidder man dér i sin varme stue og drømmer sig til lysere tider og summer over planer for ens have. 

Ud over ‘armchair gardening’ har englænderne flere nyttige haveord, som vi mangler, og som er ret afgørende for at få struttende planter og duftende blomster, som man bliver helt selvglad af. ‘Deadheading’ er et andet af dem. Man kan næsten høre, hvad det betyder, nemlig at man griber sin saks og går en runde i haven og kapper hovedet af de visne blomster. Mange roser og stauder for eksempel vil blomstre igen og igen, hvis de får den behandling, og det samme gælder sommerblomster, for de har ikke fået lov til det, der er meningen med det hele, nemlig at sætte frø. Om sommeren tager jeg en runde i haven med saksen, når jeg kommer hjem fra arbejde, hvis jeg overhovedet kan se mit snit (høhø) til det.

'Deadheading' - af med hovedet, så rosen  gør sig umage med at lave endnu flere blomster

'Deadheading' - af med hovedet, så rosen  gør sig umage med at lave endnu flere blomster

Noget af det smarteste, man kan gøre i sin have, er at praktisere ‘mulching’. Smag lige på det lækre ord. Jordækning må være den mest rammende danske betegnelse, og det går ud på, at man dækker jorden med organisk materiale - blade, kompost, halm og den slags. Man lægger det rundt om de planter, man gerne vil have til at vokse sig store og flotte, eller på bar jord, som man senere vil plante i. Så går ens underjordiske arbejdssjak ormene og mikroberne fluks i gang med at nedbryde det til lækker, luftig muldjord til gavn for planterne, og ukrudtet får mindre lys og svært ved at spire. Jorden holder sig også fugtig, dvs. mindre vanding og mindre arbejde. Smart! 

Her er juletræet blevet til 'mulch' - læg det ikke ved grøntsager med mindre det er økologisk.

Her er juletræet blevet til 'mulch' - læg det ikke ved grøntsager med mindre det er økologisk.

Det er ikke altid nemt at få fat i ‘mulch’, hvis man ikke har en bondegård. Jeg laver kompost af grønt- og haveaffald - ikke så meget hokuspokus, det kommer i en åben beholder, og så venter jeg. Det behøver ikke være en videnskab, selv om det helt sikkert kan gøres smartere, end hvad jeg gør. Halm kan også bruges - det kan man klare hos en dyrhandler eller få leveret til døren, og det er efter min mening investeringen værd. Man skal luge mindre, og man får større og sundere planter. Ikke mindst hvis man dyrker grøntsager, gør det en stor forskel.

 

Påskeklokker, juleroser og Jesus

Påskeklokker, juleroser og Jesus

Dumheder fra 2017 og planer for 2018

Dumheder fra 2017 og planer for 2018