Georgine får prinsen og det halve kongerige

Georgine får prinsen og det halve kongerige

Du skal dyrke georginer. Jo du skal! Og det er der mange gode grunde til. Men især én af dem får hvert år mig til at lægge de runkne knolde til forspiring omkring slutningen af april, og det er: at du så har blomster (og det i læssevis) hele vejen til vinter.

Mange har det med at suse på planteskolen her til foråret, for hey vi vil ud i dén have, og så køber vi det, der blomstrer nu. Eller roser, hortensia, syrener og klematis. Og det er også en god idé, for hvem vil undvære dem? Eller magnolietræer, som jeg anbefaler at lade stå. Men vi glemmer, at der er en lang havesæson i efteråret, hvor det kun er tosser som mig, der drøner rundt på planteskolerne for at se på efterårsfarver, og hvad der blomstrer. 

Jeg har en svaghed for de helt mørke. Det her er ‘Tamburo’.

Jeg har en svaghed for de helt mørke. Det her er ‘Tamburo’.

Og her kan georginer komme jer til undsætning. For de blomstrer fra sidst i juni, og så bliver de bare ved og ved og ved, lige til den sørgelige - men ofte smukke - morgen med rim på græsset, hvor frosten har fået dem til at slaske sammen med sortnende blade. Showet er slut, men sikke en forestilling. 

Sådan ser det ud, når nattefrosten tager ens ‘Tamburo’. Smukt og trist.

Sådan ser det ud, når nattefrosten tager ens ‘Tamburo’. Smukt og trist.

Én georgineknold koster vel omkring 15 kroner. Og den kan producere blomster i hundredevis, hvis du passer den lidt. Og det endda hvert år, hvis du også graver den op og gemmer den. Det er altså god blomsterøkonomi.

Georginer hedder også dahlia, men da jeg voksede op, fik jeg dem præsenteret som georginer. Dahlia lyder lidt som den smukke, men intrigante tante der dukker op og kaster grus i maskineriet, men det hele ender lykkeligt, og den søde, men naive unge Georgine med flettede ørefrikadeller og ternet kjole med forklæde løber med prinsen og det halve kongerige. Eller noget. Men den rigtige historie er faktisk, at Dahlia kom først.

En læge ved navn Vincente Cervantes sendte ukendte frø fra Mexico til Madrid. Dem fik en hr. Abbe Cavanilles, der var flygtet fra den franske revolution, sine grønne fingre og sorte negle i. Han må nemlig have haft forstand på planter, for han blev senere chef for den botaniske have i Madrid, og han udgav også "Icones et Descriptiones Plantarum” i 1791. Her blev dahlia navngivet og dedikeret til den svenske botaniker Andreas Dahl. Vist nok fordi Abbeen korresponderede med Andreas’ også-svenske ven Peter Thunberg.

En af mine favoritter i tre stadier. ‘Creme de cassis’ hedder den.

En af mine favoritter i tre stadier. ‘Creme de cassis’ hedder den.

Men snart var den gal, for den selvsamme hr Thunberg fandt også på at opkalde en plante efter hr. Dahl, som godt nok må have været en vældig flink og imponerende fyr med en flot frisure. Det var nemlig en slags troldhassel, hvis krøllede blomster mindede Thunberg om Dahls hår. Andreas Dahl havde nu to forskellige planter opkaldt efter sig, og det var noget rod. 

Det opdagede chefen for Berlins botaniske have Carl Ludwig Willdenow. Han omdøbte planten fra Mexico til georgina vist nok efter sin studiekammerat Gottlieb Georgi. Men det viste sig senere, at hr. Abbeen kom først med sin opkalden, så han vandt, og dahlia er mest rigtigt - er den korte version. Jeg er bare kontrær og fortsætter med georginer, for jeg har først for nylig lært, hvad der er rigtigt, og jeg er svær at omprogrammere. 

‘Crazy love’ er en anden fin slags med et hæsligt upoetisk navn.

‘Crazy love’ er en anden fin slags med et hæsligt upoetisk navn.

Sådan planter du dahlia / georginer

Det bedste trick til at få flotte georginer er at forspire dem. Jeg fylder store plastikpotter og flamingokasser med huller i bunden halvt med jord, placerer den runkne knold ovenpå. Jeg kigger mistænksomt på den og tænker: Den ser død og sølle ud. Og så fylder jeg op med jord (ca 7 cm), så knolden er dækket. For jeg ved bedre. 

Der er liv! Det kan man tydeligt se på denne knold. Andre ser helt tørre ud, men skyder nok alligevel.

Der er liv! Det kan man tydeligt se på denne knold. Andre ser helt tørre ud, men skyder nok alligevel.

Hele herligheden får en gang vand, og så stiller jeg dem i en lun krog, hvor de ikke bliver bagt af solen (og derfor skal vandes hele tiden). Giv dem vand, når de er ved at være tørre. Hvis det bliver nattefrost, skal du tage dem ind eller dække dem til med plastik eller fiberdug. Efter et par uger stikker de første grønne spirer frem.

Du kan også plante dine knolde direkte i jorden omkring midten af maj, men snegle elsker de spirende georginer, så her hos mig, bliver de spist, når jeg prøver på den slags. Når først georginerne er godt i vækst, kan du plante dem ud, og så gør sneglene ikke den store skade. 

Det her er en kaktus-model, som hedder (suk!) ‘Cabana Banana’.

Det her er en kaktus-model, som hedder (suk!) ‘Cabana Banana’.

Georginer kommer i forskellige højder, og de lave varianter på omkring 40 cm fungerer godt i krukker. De høje har jeg kun held med at dyrke direkte i jorden. Måske fordi jeg ikke er flittig nok med vand og gødning, og det er ærlig talt også besværligt.

Du kan lave et bed kun med georginer i smukt afstemte farver, eller du kan lave en blandet bolsjepose af alle regnbuens farver (bortset fra blå). Begge dele er flot. Jeg kan allerbedst lide at plante mine georginer mellem andre sommerblomster, eller i huller i staudebedene, hvor forårspragten er forbi. 

Sådan kan jeg bedst lide georginer: i selskab med andre blomster. Her er det ‘Eveline’ i selskab med prydtobak Nicotiana alata ‘Lime Green’.

Sådan kan jeg bedst lide georginer: i selskab med andre blomster. Her er det ‘Eveline’ i selskab med prydtobak Nicotiana alata ‘Lime Green’.

Georginer skal bindes op, ved jeg, så de ikke vælter, men hvis de står i læ, som de gør her, så er det alligevel gået fint, mange år hvor jeg ikke har nået det. Men hvis du vil være rigtig - og det anbefaler jeg - så sæt pinde mellem dine georginer og sommerblomster og træk en snor i zigzag imellem dem, så du får en form for net. Det er nemt, og det holder planterne oprejst. 

Georginer vil gerne have masser af næring, så giv dem gødning eller masser af kompost. De er ikke helt så krævende, når det kommer til vand, men hvis det bliver meget tørt som sidste år, så giv dem en god omgang med vandslangen en gang om ugen. 

Dahlia_buketter

Og så det bedste georginejob: Du skal plukke dine georginer. Pluk favnfulde, for så får du bare flere blomster. Får de lov at gå i frø, så holder de op med at blomstre. 

Husk at du kan skrive dig på mailinglisten, så du aldrig går glip af noget som helst - scroll ned i bunden af siden, hvor du kan skrive dig op.

Hvis du har havespørgsmål eller kommentarer, kan du sende mig en e-mail på altidsortenegle@gmail.com.

Og du kan stemme på Sorte Negle, som er nomineret til Årets Haveblog af Haveselskabet. Det foregår her, og du behøver ikke stemme i alle kategorier.Ny køkkenhave 5: Ingen 'hungry gaps' her!

Ny køkkenhave 5: Ingen 'hungry gaps' her!

Hvis du kun skulle så én sommerblomst?

Hvis du kun skulle så én sommerblomst?