Sådan får du flotte stueplanter 2: Vælg nemme stueplanter

Sådan får du flotte stueplanter 2: Vælg nemme stueplanter

Sidst kunne du læse om de indledende øvelser til at tage på planteindkøb, og her lærte vi, at det vigtigste er at vælge planter, der passer til dine plads- og lysforhold

For der er ret stor forskel på, hvad planter kræver af opmærksomhed og forhold, og det er her, at det kan være svært at være plantenybegynder. For den bedste måde at forstå, hvordan man skal passe en plante er at vide, hvor den kommer fra og så vidt muligt give den samme forhold. Kommer den fra fugtig skovbund? Fra ørkenen? Fra bjergrige egne? Noget er altså bare nemmere at (forsøge at) genskabe hjemme i vindueskarmen end andet. 

Og det var den slags planter, der næsten gror sig selv, som Mads og jeg tog på planteskole efter. 

Jeg foretrækker at købe stueplanter på en planteskole, hvor de for det meste har et stort udvalg.

Jeg foretrækker at købe stueplanter på en planteskole, hvor de for det meste har et stort udvalg.

Lige et ord om at købe planter. Det kan man gøre online alle mulige steder, men jeg er blevet skuffet et par gange ( … ), hvor planterne jeg har modtaget har set sløje ud, så jeg foretrækker at købe planter et sted, hvor jeg kan få fingrene i dem først.

Jeg har endnu ikke set en planteskole, hvor de for alvor hjælper køberen på vej med at vælge stueplanter. Hvad med at samle dem, som kan tåle direkte sol i ét hjørne med en forklaring? Og dem der kan klare sig med kun lidt lys et andet sted fx?

Hvis man er heldig, kan man få lidt instruktion gennem de små skilte, der sidder i planten, men ofte er det ret begrænset, hvor meget det giver. Og de har alt fra meget nemme planter til de virkelig avancerede. Hvis jeg havde en planteskole, ville jeg være nødt til at sætte skilte op, hvor der stod ‘Lad være med at købe denne plante, med mindre du er en total nørd, eller det ikke gør noget, at den dør efter et par måneder’. 

Værsågod - et styk vogn med kuraterede potteplanter og en fornøjet nybagt plantekonsulent.

Værsågod - et styk vogn med kuraterede potteplanter og en fornøjet nybagt plantekonsulent.

Den bedste måde at undgå fejlkøb er at læse op på planterne. Men det gider Mads og mange andre garanteret ikke, og så er det godt, at I har mig, for jeg gider – og jeg har samlet en liste over nemme planter, som Mads og andre plante-newbies kan starte med. 

Især gælder det om at undgå planter, der kræver høj luftfugtighed. For det er svært at tilbyde de rette forhold – især her om vinteren i en opvarmet dansk stue, hvor luften generelt bliver virkelig tør med mindre du vil installere luftfugtere og den slags (jeg vil ikke … endnu). 

Nå men, hvad købte vi så?

Til den solrige vindueskarm kiggede vi på sukkulenter. Mads kan ikke lide kaktus (som er medlemmer af sukkulentfamilien), så de var dømt ude. Til gengæld var han glad for mange af de andre sukkulenter. Du kan typisk kende en sukkulent på, at den har tykke lidt gummiagtige blade som indeholder saft, hvis du knækker dem (men lad være med det, det er lidt tarveligt). Det er her, planterne gemmer på væde, for de kommer fra steder, hvor det sjældent regner - lidt ligesom kamelen og puklerne. 

Alle planter her er sukkulenter - bortset fra en enkelt, nemlig luftplanten i midten.

Alle planter her er sukkulenter - bortset fra en enkelt, nemlig luftplanten i midten.

Mange af sukkulenterne har også blå- eller sølvgrå blade, og det reflekterer solen. Det betyder, at planten har brug for mindre vand til at få maskineriet til at fungere. Så som en tommelfingerregel, vil blade med grå blade kunne tåle en del sol (det gælder os i haven, tænk oliven eller lavendel fx).

Mads og jeg valgte ca. 10 sukkulenter, som jeg kan anbefale til begyndere. Især dem der ikke er for flittige med vandkanden, for det kan tage livet af mange planter.

Planter til den sydvestvendte vindueskarm.

Sukkulentfamilien er virkelig stor, og der er meget at vælge mellem. Et nemt sted at starter er blandt Crassula’erne - en pålidelig flok.

Min ældste plante er en fra familien Crassula. Den er en aflægger fra min farfars kæmpe paradistræ, som han havde stående på sin terrasse. Når han soignerede det, smed han stumperne ud over terrassekanten, og flere af dem slog rod af sig selv. En af…

Min ældste plante er en fra familien Crassula. Den er en aflægger fra min farfars kæmpe paradistræ, som han havde stående på sin terrasse. Når han soignerede det, smed han stumperne ud over terrassekanten, og flere af dem slog rod af sig selv. En af dem fiskede jeg op og satte i en potte – det er måske 12 år siden og før jeg for alvor blev en stueplantetosse, og mit lille paradistræ er blevet budt meget.

På dansk kender du måske nogle af dem - fx det trofaste paradistræ. I Kina tror man, at de bringer rigdom - derfor ses de også ofte i kinesiske butikker eller restauranter. Derfor kaldes planten også pengetræ. Men der er også andre slags crassula, og vi fandt tre forskellige til Mads og hans vindueskarm. Andre sukkulenter vi købte:

Kalanchoe thyrsifolia, Sansevaria cylindrica, Sedum makinoi, Echeveria  og Senecio serpens. Og generelt vil langt de fleste kaktus og sukkulenter have det godt i Mads’ solbagte vindueskarm.

Øverst tv den allestedsnærværende Echeveria, øverst th. Crassula ovata, Sanseveria cylindrica og Kalanchoe thyrsifolia. Nederst tv Crassula marnieriana og nederst th. er jeg lidt i tvivl, men jeg tror det er en Adromischus af en slags, som på engels…

Øverst tv den allestedsnærværende Echeveria, øverst th. Crassula ovata, Sanseveria cylindrica og Kalanchoe thyrsifolia. Nederst tv Crassula marnieriana og nederst th. er jeg lidt i tvivl, men jeg tror det er en Adromischus af en slags, som på engelsk hedder ‘Crinkle plant’.

Til den nordøstvendte vindueskarm:

Her er der virkelig mange forskellige planter, der vil trives. Vi var enige om primært at gå efter planter med flotte blade. Blomstrende planter har den ulempe, at de jo holder op med at blomstre på et eller andet tidspunkt, og så går der altså for det meste et år, før de blomstrer igen - hvis du er god til at passe dem vel at mærke.

Mod nordøst får planterne lidt sol først på dagen, men kun i få timer. Det er ideelle forhold for rigtig mange planter.

Mod nordøst får planterne lidt sol først på dagen, men kun i få timer. Det er ideelle forhold for rigtig mange planter.

Mads og jeg valgte planter fra nogle af mine favoritfamililer: fiskebensfamilien (maranta), Peperomia, Philodendron, Tradescantia og så skulle han selvfølgelig også have en ‘friendship plant’ - en Pilea peperomioides.

For at få lidt kontrast i formerne valgte vi også en opadstræbende Sansevaria trifasciata ‘Laurentii’ (længst til højre på billedet ovenfor). Den opmærksomme vil bemærke, at vi også havde Sansevaria i den anden vindueskarm. Den familie er lidt særlig, for den trives både i meget og mindre sol, og den er derfor en virkelig god begynderplante.

Måske er det lidt snyd at have Maranta-familien med her (det er dem, der hedder Calathea nedenfor), for den kræver lidt mere opmærksomhed, for jorden skal helst holdes fugtig uden at være drivende våd, og den kan ikke lide træk. Men jeg har haft ret god held med dem og har haft mine i flere år.

Andre gode begynderplanter til dracaena, smaragdblad (Zamioculcas zamifolia) eller aspidistra. Og så nogen af dem, der kan klare sig med meget lidt lys. Dem har jeg tidligere skrevet om.

Øverst til venstre Alocasia aka elefantøre, Calathea ornata (fiskebensplante) og den røde Peperomia caperata ‘Red Luna’. Øverst til højre Calathea rufibarba, Calathea crocata med de orange blomster og Plectranthus ernstii. Nederst th Tradescantia ze…

Øverst til venstre Alocasia aka elefantøre, Calathea ornata (fiskebensplante) og den røde Peperomia caperata ‘Red Luna’. Øverst til højre Calathea rufibarba, Calathea crocata med de orange blomster og Plectranthus ernstii. Nederst th Tradescantia zebrina. Nu hvor Mads har haft den i et par uger, har han byttet den hos mig til en anden plante. Han siger, at den minder ham om hans mor … og en stripper, og det gav lidt ‘mixed feelings’ omkring den. Hæ. Jeg synes, den er fin.

Næste gang kommer det til at handle om at vande dine planter. Mange planter dør nemlig på grund af megen omsorg snarere end for lidt vand.

Hvis du vil være sikker på ikke at gå glip af noget, så kan du skrive dig på mailinglisten. Så får du en mail, når der er nyt på bloggen - scroll ned, så finder du det.

Hvis du har plantespørgsmål, så send en e-mail til altidsortenegle@gmail.com. Jeg gør mig umage for at give alle mit bedste svar.

Endelig kan du finde mig og mine planter på Instagram - her er jeg @sorte.negle.

Sådan får du flotte stueplanter 3: Mange planter drukner i omsorg

Sådan får du flotte stueplanter 3: Mange planter drukner i omsorg

Sådan får du flotte stueplanter 1: Rette plante rette sted 

Sådan får du flotte stueplanter 1: Rette plante rette sted